Att göra film av smärtan i livet

I ett helt år lyckades Nils Malmros filmteam hålla det hemligt. Beslutet att berätta, att göra det smärtsamma offentligt var inte lätt.
Händelsen från februari 1984 fick vänta i nästan 30 år på att skildras. Malmros fru fick gå i pension. Hemligheten fick vila.
Men i somras, några månader innan premiären i mitten av november, stod det klart att Malmros nya film berör att förlora ett barn på det allra värsta sätt.
Hans fru dödade deras gemensamma barn under förlossningspsykos.
Filmen handlar, enligt danska Medierådet for Børn og Unge om ”en mor i psykisk obalans som dödar sitt barn och hur hennes man tacklar den tragiska situationen”.

”Århus by night” är den första film jag sett av Nils Malmros. Den skildrar ett 70-tal i Danmark, försiktig kärlek och lekfullhet. Att få se den under Nordiskt journalistcenters kurs och därmed få möjlighet att träffa regissören själv var ett privilegium. Vår kursledare hade på förväg sagt att han inte skulle uttala sig om den kommande filmen. Att det skulle ske intervjuer om den först senare. Och till en början pratade Malmros mycket om utmaningarna i att använda unga människor utan skådespelarutbildning i filmerna om hans uppväxt.
Men så kom han in på Sorg og Glæde, visade trailern, berättade lite om resonemanget inför att göra film av den tragiska händelsen. Klumpen i halsen, smärtan, det svåra som han nu satt ord och bild på. Det var jobbigt för honom att formulera sig om filmen och dess innehåll, gripande att greppa tyckte tyckte vi nog alla, eller so men av mina kurskamrater skrev:

Jag ser verkligen fram emot premiären, och hoppas att den kommer att ske i Sverige så snart det bara går.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att göra film av smärtan i livet

  1. Ping: Att pricka tonen | evalisawallin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s