”Vi glömmer människorna som försöker leva sina liv när kriget rasar i deras trädgård”

Reykjaviks internationella filmfestival har härjat som bäst under veckan jag och mina kursare från Nordiskt journalistcenter varit i Reykjavik. Svenska regissören Lukas Moodysson fick under fredagen pris för ”creative excellence”. Men det var inte hans senaste ”We are the best!” som jag såg i fredagskväll utan en dokumentär av danska journalisten Nagieb Khaja.

Med hjälp av vanliga människor, civila som bor nära fronten i provinsen Helmand, ger Khaja en bild av hur det är att leva i kriget. Det vanliga livet, som när en av de yngre killarna diskuterar med sin kompis om vilken tjej som är intressant, blandas med den rädda blicken då skottlossningen dundrar utanför en familjs hus. Smärtan när ett barn får hålla för sitt yngre syskons öron, för att stänga ute oljudet, hindra rädslan.

Oerhört viktigt att berätta om. Men när sluttexterna tonar fram är jag som åskådare fundersam, saknar något. Jag vill veta hur länge de personer vi får följa, mer eller mindre nära inpå livet, bar med sig mobiltelefonerna de filmade med. Hur många kvinnor de försökte få med i projektet innan de gav upp (bara två är med, med mycket begränsat material eftersom det inte hade varit säkert för dem att filma utanför hemmet) och hur de medverkande upplevt att filma sin vardag.

Samtidigt väcker ”My Afghanistan” många tankar, får mig att klura på hur det kommer att bli när situationen förändras i och med Natos tillbakadragande nästa år. Så, se den. Och hoppas, precis som jag, på en fortsättning.

Citatet ”Vi glömmer människorna som försöker leva sina liv när kriget rasar i deras trädgård” är Nagieb Khajas, från filmen.
I en intervju i danska Politiken säger Khaja att rapporteringen om kriget i Afghanistan varit ”katastrofal”.
Här kan du läsa mer om Nato-insatsen och även vad Sverige bidrar med.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s