Att fånga bilden

Mats Alms blivande fru försvann en sommardag, en vecka innan bröllopet som skulle hållas i augusti 2009. Hon hittades under dramatiska former i ett skogsparti strax utanför Falun. Alm kom själv utspringande på vägen, framför näsan på en SVT-reporters bil, och hävdade att han vaknat upp av lågor och bredvid honom låg hans blivande fru.

Jag jobbade på en av lokaltidningarna – Falu-Kuriren/DT – och dök aldrig upp på middagen som var inplanerad den där kvällen i mitten av september. Istället stod jag och kollegan Lars Dafgård på vakt vid vägen där polisen dragit upp stora avspärrningar. Det vi, och journalisterna från lokalmedia och kvällstidningarna, visste var att platsen där Linda Chen hittats låg flera hundra meter upp i skogen.

Just den kvällen blev det inga andra bilder än de på poliser, avspärrningsband och skärmdumpar av SVT:s film när Mats Alm tas om hand om av en sommarstugeägare. Med lätta brännskador fördes han till sjukhus. Nyhetsjakten fortsatte. Uppgifter, bilder, allt var högintressant.

Hur kom det sej att Mats Alm, som hela tiden hävdat att hans fästmö lämnat lägenheten den där sommarkvällen och aldrig kommit tillbaka, hittas vid hennes döda kropp? Varför just där, i ett skogsparti mellan Falun och Rättvik? Vad sa han i förhören?

Polishuset i Falun ligger mitt i stan. Sjukhuset en bilfärd på några minuter bort. Vi fick rapporter om att kvällstidningarna hade ett antal team ute kring sjukhuset för att fånga bilden på Mats Alm när han skulle köras till häktet. Ingen lyckades.

Förhören på eftermiddag drog ut på tiden till kvällen. Jag minns det som att vi var uppe en vända på redaktionen någon gång under dagen, kanske rätt sent på kvällen. Men att vi insåg att det var nere vid polishuset vi skulle vara för att få kommentarer från polis, åklagare och försvarare.

Runt polishuset drällde inte bara vi utan även Aftonbladets och Expressens team. Den sistnämnda tidningens frilansfotograf, Henrik Hansson, kände vi sedan tidigare, det var med honom vi diskuterade och klurade på var i lokalerna förhöret kunde tänkas äga rum. Efter en rundvandring konstaterades att det var några fönster som lyste i ett i övrigt mörkt polishus.

Sikten in genom fönstren där persiennerna var neddragna, men inte vinklade så att insynen hindrades helt, var omöjlig. Om det inte hade varit för studentboendet rakt över gatan. Jag hade bott där några år tidigare och visste att det förmodligen fanns ett fönster i korridoren i samma höjd som det förmodade förhörsrummet.

Efter rop och stenkastning fick vi till slut en utbytesstudent att släppa in oss. Rask marsch uppför två trappor och väl framme vid fönstret smattrade kamerorna. Det var som att se två ivriga surikater tryckta mot rutan. För rakt framför fotograferna var det nämligen tydligt att Mats Alm och hans advokat rörde sej i rummet över gatan, inne i polishuset. Några minuter hit eller dit så hade han förmodligen varit förd till häktet. Men bilden fångades innan tillfället var över.

Att det sedan blev en intensiv budgivning från Aftonbladet för att få loss förhörsbilden och kunna publicera den samtidigt som Expressen, utan att den gick i tryck i Falu-Kuriren, är en annan historia. Mats Alm sedd genom persiennerna, misstänkt för mordet på sin fästmö, sågs dock i Falu-Kuriren dagen efter. Och i Expressen. Men inte i Aftonbladet förrän någon dag senare.

Om domen mot Mats Alm (och nej, han dömdes aldrig för mord)
Expressens reportage om vad Alm gör i dag

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att fånga bilden

  1. Chris skriver:

    Intressant att läsa historien bakom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s