Krislådan en aldrig vill plocka fram

Ett av de första reportagen jag var med och gjorde för Veckans brott i SVT i höstas handlade om dubbelmordet i Ljungsbro. På platsen där pojken och kvinnan hittades var ljus, nallar och fina kort utställda. Vi besökte bland annat pojkens skola där ett litet rum blivit ett minnesaltare, med ljus och en bok med fina hälsningar till pojken som mördades.

Det som fångade min uppmärksamhet på rektorns kontor var en krislåda. Den finns tydligen som en beredskap på de flesta skolor. I lådan kan det finnas ljus och ljusstake, en duk, kanske musik eller en diktbok.

Sedan i tisdags då den fruktansvärda nyheten om mordet på Nils Horner briserade står flera porträtt av den lyhörde korrespondenten uppställda i radiohuset. Bredvid blommor och kondoleansböcker, i entrén finns också ett gäng kort med fina hälsningar från lyssnare. Och det jag tänker på är den där krislådan som finns och ska finnas där. På skolor. Arbetsplatser. Organisationer. Lådan som också innebär att det finns en beredskap, medmänsklighet och förmåga att ta hand om människor när det mest oväntade och hemska sker. Det som är så viktigt när något väl händer. Men också en låda som en aldrig, aldrig någonsin, egentligen vill tvingas plocka fram.

_______________________________________________________________

Det har skrivits och sagts många fina ord om Nils Horner senaste dagarna. Just nu lyssnar jag på Godmorgon världen i P1 som ägnar hela sin andra timme i dag åt att minnas korrespondenten. Lyssna också på Medierna och se det specialinsatta Korrespondenterna.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s