Höst på Veckans brott

Det är en vecka kvar innan SVT:s krimprogram drar igång för nionde säsongen. Det kommer grejas i labbet, kuvertet kommer öppnas och en rad fall väntar på att bli analyserade av Leif GW Persson.

På redaktionen är det förväntansfull spänning, mycket research och duttarna på tavlan som markerar att inslag bandats, klippts och bedöms som klara blir allt fler. Själv har jag fått en del bollar som slängts upp i luften, den som kikar på programmet får se hur det det landar.

Inför höstens Veckans brott fick redaktionen en genomgång av andra program med krimtemat som gemensam nämnare. Jag ska väl vara ärlig och tillstå att den i USA producerade serien ”Bad teachers” inte kändes särskilt relevant. Det finns så klart lärare som sexuellt utnyttjar sina elever. Men tonen i det korta klipp vi fick se var alltför sensationslysten.

Däremot har danska DR lyckats med att göra något som ger rätt bra insyn i hur polisarbete funkar. De får följa ett fall där polisen hittar ett ”skunklab” – från mötet om att göra ett tillslag i en lokal där man misstänker att det finns skumma plantor till att en kille döms för narkotikabrott.

Programmets namn, ”Forbrydelsen i virkeligheden”, syftar på den populära serien ”Brottet” (”Forbrydelsen”) som även sändes i svensk tv.

Jag blir imponerad av det förtroende som redaktionen måste ha byggt upp för att få möjligheten att följa ett fall så närgånget. Känslan jag får är att det är rätt mycket autentiskt och faktiskt polisarbete som man följer, inte att poliserna ”gör om” för kamerans skull. Och då är teamet ändå med vid ett tillslag, på möten, utanför förhörsrum.

Onekligen intressant och en inspiration.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s