Mordmisstänkt med andra möjligheter

Jag gör ibland (ofta) mitt jobb som researcher lite för omfattande. Beställer en extra dom, tar en titt även i den förundersökningen, börjar lägga ett pussel där det inte finns några kant- och hörnbitar. Kartläggningen bara fortsätter växa.

Inför förra veckans program kikade jag närmare på ett nästan ett år gammalt mordärende. Åtta personer sitter häktade – fem för mordet, tre för medhjälp. Det handlar om skjutningen på Vårväderstorget där två män miste livet, åtta personer skadades. Många på krogen den där kvällen hade nog inte tänkt sej så mycket mer dramatik än vad den aktuella Champions league-matchen skulle bjuda på.

De häktade är alla unga. Utöver dubbelmordet är flera även misstänkta för annat. Grova brott. Mordförsök. Ytterligare ett mord. Grovt narkotikabrott. Grovt vapenbrott. Får åklagarna – det är en så pass omfattande utredning att de är tre till antalet – igenom sin vilja kan är det svårt att se att ungdomsrabatten på straffsatserna kommer att göra domarna milda.

Jag går igenom vad som finns i form av offentliga handlingar. Dagboksblad, skrivelser, offentliga delen av häktningsprotokollet, belastningsregisterutdrag, tidigare domar. En får ofta en rätt hygglig bild av en person bara med hjälp av det. Eller – en får en begränsad del av personen. Sista av allt brukar jag göra en googling. Är namnet ovanligt är det bra, annars lyckas  en ändå luska sej fram till rätt konton på sociala medier ändå.

En av de nu häktade killarna är brottsoffer i en annan utredning samtidig som han sitter häktad för mord. Men namnet ger ändå fler träffar på idrottsliga framgångar än de vanliga träffarna på Flashback eller andra sajter som skippar de pressetiska reglerna när det kommer till namnpublicering.

Kanske fanns det en möjlighet att välja något annat, ta en annan dörr. Jag kan inte låta bli att undra vad det är som avgör valet. Slumpen, kompisarna, en oväntad händelse. Vad?
En hoppas att en skulle få möjlighet att ställa frågan.

Åtalet i fallet med Vårväderstorget väntas i vart fall i slutet av april eller början av maj. Tilläggas bör väl också att samtliga misstänkta förnekar brott.

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100, journalistik, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s