Om juridiskt nörderi och en pärm jag fortfarande funderar på

Den senaste tiden har jag juridiknördat en del. Klurat på legalitetsprincipen, läst ett gäng tings- och hovrättsdomar liksom avgöranden från Högsta domstolen. Kollat på hur många beslut som fattas i plenum i HD (med samtliga 16 justitieråd närvarande). Kikat på debatter av den här typen:

Researchen kommer landa i ett av I lagens namn i P1 i sommar.  Med det blir inte bara byråkratiska begrepp utan också det som domarna, rättegångarna och utredningarna handlar om: människor. Det som väckte min nyfikenhet för många år sen när jag började nosa på krimområdet inom journalistiken.

Jag och en kollega hade en under en period en pärm med inte bara åtal och domar utan också skolbetyg, socialtjänstutredningar och andra myndighetsdokument. Ett antal unga människor som ”hamnat på glid” och där det redan tidigt gick att se att skolan gick dåligt, det fanns en del omhändertaganden och så fort de fyllde 15 år började de även dyka upp i de handlingar som vi regelbundet vittjade på tingsrätten.

Planen var att försöka kontakta personerna, se om de ville bli intervjuade. En polis nämnde att en tjej fått barn och inte längre deltog i brott i samma utsträckning, en kille verkade få rätsida på sitt liv och försvann ur de ständigt återkommande utredningarna om ringa narkotikabrott, stöld och inbrott. Tyvärr blev det inget reportage av det hela. För många var fortfarande brottsaktiva och kändes svåra att närma sej.

Men jag tänker fortfarande på den där pärmen ibland. Hur frustrerande det var att spåra personernas liv och se hur det redan tidigt var på väg utför. En kan inte låta bli att undra hur det gått för dem i dag.

I lagens namn börjar sändas söndag 3 juli och till slutet av sommaren. Lyssna gärna på podden eller i P1 på söndagar kl. 12.00.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s