12 skjutningar, 9 skadade, 1 pistol

Det började som en diskussion om tänkbara ämnen för sommarens program. På redaktionen pratade vi vapenbrott, jag satte upp det på min kollista och började ringa samtal. NFC hade ett intressant ärende. Ett och samma vapen hade kopplats till tolv olika skjutningar. Inga mord men väl rätt allvarliga brott, inte bara byggnader, bilar och fönsterrutor utan också människor hade kommit till skada.

pistolen.jpg

Några samtal och mejl senare satt jag med en lista med K-nummer, polisens diarienummer på anmälningarna, och till det ett antal namn på handläggare. En rundringning, med mer eller mindre pratsamma utredare, visade att ingen av utredningarna lett till att någon hade dömts för skjutningarna. Samtliga var nedlagda.

Första gången polisen hittade spår av vapnet var hösten 2012 då en man blev skjuten men överlevde. Sedan användes det flitigt under 2013, enstaka gånger till 2014 och 2016 innan en man till slut greps med pistolen på sig i juni förra året. Hur den enskilda utredningen hanterats är en egen historia, fnular på inlägg även om det.

De tolv skjutningarna har satt sina spår. Anna, som vi valt att kalla henne, kommer i söndagens I lagens namn i P1/Sveriges Radio att berätta om hur hon en vanlig eftermiddag i Vällingby centrum var nära att bli skjuten. Det har gått drygt fyra år så oron har släppt något. Men tiden efter skjutningen kunde tårarna börja rinna, till synes utan förklaring.

Totalt nio personer har skadats under de fyra år som pistolen, en HP Vigilante från Fabrique National i Belgien, använts i Stockholmsområdet. En lista på alla skjutningar går att hitta här.

Av den här säsongens totalt tre program jag jobbat med var det här det mest utmanande att få ihop. Så mycket material, så många människor som jag intervjuat och så många historier som förtjänar mer utrymme. Det skulle lätt gå att göra en timme radio om allt som pistolen varit med om, inte bara 29 minuter och 40 sekunder som kommer sändas i dag. Som gammal printreporter kan jag även se historien i en papperstidning med tidslinje och grafik, varje händelse med sitt eget utrymme utan att behöva reduceras till en kortfattad faktaruta.

Den rätt simpla pistolen har en historia som både berättar om en kriminell grupperings framväxt och dess så kallade våldskapital, om brister i polisens och åklagarmyndighetens arbete, om människor som drabbas av de allt vanligare skjutningar. Funderingen som en av intervjupersonerna formulerade hänger kvar hos mig, hans reaktion när han fick se listan på skjutningar som vapnet använts vid:
– Det är ju bara sjukt, om det har börjat 2012 och sen hittar man det på nån 2016, att det tar fyra år för att beslagta ett vapen det tycker jag bara är läskigt om jag ska vara helt ärlig. För de betyder att de säkert går runt med vapnet, orädda i fyra år och kan använda det vid minsta lilla läge. Frågan är vad man gör för att stoppa folk som går runt med vapen.

________________________________

Expressen har nyligen publicerat en rad reportage om den kriminella gruppering som polisen tror har haft vapnet i sin ägo. Några av de händelser som nämns i I lagens namn i dag skildras även där. Onekligen intressant läsning.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till 12 skjutningar, 9 skadade, 1 pistol

  1. Ping: Att sammanfatta ett universum på 30 minuter radio (eller hur researchfasen riskerar att äta upp en) | evalisawallin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s