Från rullstol till käppar

Oktober 2013. Skottlossning i Tensta centrum. En bil lämnar platsen, lämnar efter sig fyra skadade och hylsor från vapnet. En av poliserna som är först på plats, Anton Larsson, säger i dagens I lagens namn i P1 att det är så lugnt på torget att de först inte tror på det larm som har gått ut på polisradion. Men väl framme visar det sig att tre skadade förts till sjukhus av privatpersoner, kvar på golvet inne på en restaurang finns en kille kvar.

Anton berättar att det är den första riktigt allvarligt skadade personen han möter i jobbet och han gör sitt bästa för att hålla Mohamed Ahmed vid liv. Ambulansen kommer till slut, för honom till sjukhus. Det Mohamed kommer ihåg av den här kvällen är att han på vägen hem är hungrig och ska köpa mat på grillen, sedan blir det svart. När han vaknar på sjukhus en tid senare är det med slangar i hela kroppen. Läkarna berättar om hur skjutningen drabbat honom, att han inte kommer kunna gå igen.

Utredningen läggs ner efter några månader. Mohamed blir besviken men säger i dag att han gått vidare. Att det visserligen vore bra om skjutningen klarades upp men att det inte är nödvändigt för honom. Han har senaste två åren intervjuats vid flera tillfällen om det som drabbade honom, av bland annat kollegorna på Sveriges Radio.

Inför intervjun med Mohamed kollar jag igenom artiklar, tevereportage och radioprogram där han medverkat. Förväntar mig att möta samma person, i rullstol, när vi stämmer träff på Blå huset i Tensta där Mohamed jobbar.

Bandaren går när dörren öppnas och i efterhand hör jag min egen förvåning när det är en person med käppar jag möter, att Mohamed som inte skulle kunna gå igen faktiskt gör det.
Intervjun med polisen Anton gör jag senare under våren. Att först prata om den allvarliga skjutningen och därefter visa bilden på Mohamed får oss båda att le.

– Nu kanske han kan plocka tillbaka gamla smeknamnet, Speedy, säger Anton.
– Det kommer från fotbollen har jag fått höra, att han var väldigt snabb att löpa på planen. Han har fått revansch.

Mohamed 4

________________________________

P4 Stockholm ordnade en debatt om dödligt våld och skjutningar tidigare i mars 2017.
Mohamed Ahmed i P4 Stockholm våren 2016 om hur Tensta förändrats.
Mohamed har varit med i ett tidigare avsnitt av I lagens namn som sändes i december 2014 men då under annat namn.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Från rullstol till käppar

  1. Ping: Att sammanfatta ett universum på 30 minuter radio (eller hur researchfasen riskerar att äta upp en) | evalisawallin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s