”Brorsan, jag tror det är aina”

Solna tingsrätt. Sal 3. En onsdag morgon i maj. Åhörarna är jag, min kollega Martin, en rödögd mamma och hennes väninna. Två grova vapenbrott, lite narkotika.

Det är bara förmiddagen avsatt för förhandlingen. Mannen, som kommer in i salen med händerna i bojor, har erkänt. Frågan är om hans långa cv – eller belastningsregisterutdrag, BRU, som det heter på juridiska – kommer leda till ytterligare ett fängelsestraff eller om det blir kontraktsvård.

Åklagaren är den tredje som är involverad i den åtalades fall. Det handlar egentligen om två åtal. Mannen greps en fredag kväll i juni 2016 med en pistol på sig och narkotika i kroppen. Jouråklagaren ville få honom häktad för grovt vapenbrott, hur det kommer sig att domstolen inte gick med på det har jag inte lyckats tyda i det handskrivna protokollet. En annan åklagare leder sedan förundersökningen, är den som sätter sitt namn på stämningsansökan.

Förundersökningen om ärendet slogs ihop i höstas, åtal väcktes dagen före julafton och rättegången planerades in i mars. Men då gick det inte att köra förhandling, mannen hade då gripits med ett annat vapen och den här gången blev han häktad av domstolen. Där kommer åklagare nummer tre in, det är han som förutom vårens vapenärende även får köra rättegången om det så kallade strykjärnet*.

Därför är vi här nu i maj. Bandspelaren rullar när handbojorna rasslande tas av och rättens ordförande önskar alla välkomna. Det är en snabbt avklarad historia med en innantilläsande åklagare och en försvarsadvokat, som även tidigare försvarat mannen, försöker övertyga rätten om att det för en gångs skull vore schysst att ge honom vård. Inte fängelse som det blivit vid tidigare brott.

Den åtalade berättar om gripandet, förklarar pedagogiskt för rättens ledamöter att ”jag vet inte om ni förstår men på Rinkebysvenska säger han “brorsan, jag tror det är aina” vilket betyder polisen”. 

Vanligen brukar rättegångar avslutas och dom meddelas två veckor senare, om det inte är ett särdeles omfattande eller knepigt fall då det kan ta ännu längre tid. Men när slutpläderingarna är över meddelar domaren att det är paus, att rätten efter överläggning ska meddela dom.

Bandspelaren går i foajén, jag och kollegan pratar med åklagaren om vapnet från sommaren 2016. Det som teknikerna på Nationellt forensiskt centrum, NFC, följt under fyra år och att beslaget fick dem att dra en suck av lättnad, kanske utropa ett litet ”bingo” med tanke på den skada vapnet gjort på gatan. Den svarta pistolen som använts vid åtminstone tolv tillfällen, som skadat nio människor och skrämt ännu fler.

Jag har anteckningar i mitt block med datum, adress och noteringar om vad som skadats; om det ”bara” handlat om ett skott in genom en lägenhetsdörr där kulan fastnar i golvet eller om någon fått den i kroppen. Listan är en nyhet för åklagaren, han har inte sett den tidigare. Trots att jag vet att det finns en rapport från NFC som polisen fick i början av februari, trots att handläggaren hörde av sig till åklagaren (som väckte åtal, inte den som är på rättegången) om rapporten, trots att det rimligen är intressant för rättens ledamöter att veta vilken typ av sammanhang pistolen kommer ifrån. Även om mannen inte vill berätta mer än att han fått den av en manlig vän.

Pling plong. Rätten har haft sin överläggning, vi går alla in i sal 3 igen. Trots ett digert register, där vapenbrott och andra våldsbrott ingår, blir det villkorlig dom och kontraktsvård för mannen som greps med strykjärnet. Domen har vunnit laga kraft och vapnet kommer att förstöras.

Jag har försökt få en intervju med mannen men han har avböjt via sin försvarare. Min gissning är också att advokaten drog en lättnadens suck över att NFC:s rapport aldrig kom med i förundersökningsprotokollet och därmed inte togs upp i rätten.

____________________________________

* Strykjärnet är det vapen som mannen greps med i juni 2016. Det har använts vid tolv olika skjutningar i Stockholmsområdet och det är NFC som gett pistolen dess smeknamn. Märket som slagstiftet avsätter på hylsan liknar nämligen formen av ett strykjärn.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s